Ni tips for å få riktig løpeteknikk: Enkle grep for å løpe bedre

Riktig løpeteknikk er både skadeforebyggende og viktig for at du skal få mest mulig ut av løpetreningen din.

Løpekurs.no er spesialisten på riktig løpsteknikk. Vi kan hjelpe deg å forbedre teknikken ved hjelp av nettkurs eller fysiske løpekurs.

Bli med på vårt neste kurs og nå dine mål: Påmelding her.

Av Veronica Undseth, Tidligere friidrettsutøver og nå eier av Løpekurs.no.

En riktig løpeteknikk betyr at du løper så effektivt som mulig. Du ønsker  å spare energi der du kan, og det gjør du ved å ikke sløse krefter på unødvendige bevegelser når du løper. En unødvendig bevegelse kan for eksempel være å svinge armene fra side til side når du løper. Hvorfor dette er ineffektivt, lærer du om lenger ned i teksten.

Se også:  Vår nye medlemsportal: Prøv gratis nå.

 

1. Riktig løpeteknikk starter med blikket

Løft alltid blikket og se fremover når du løper. Det er to gode grunner til dette: 

  • Ved å se fremover vet du om det kommer en hindring i veien og unngår med det en potensiell krasj.
  • Ved å fokusere fremover i fartsretning med blikket, vil kroppen naturlig følge etter. Dersom du titter til siden når du løper, vil det være naturlig for kroppen å vri seg etter blikket. Da bruker du krefter unødvendig.

Dette tar oss videre til punkt nummer to.

2. Alle bevegelser skal gå i fartsretning

Lenger opp i teksten trekker vi frem det å svinge armene fra side til side. Dette er ineffektivt fordi bevegelsene da ikke går i fartsretning.

Med fartsretning mener vi den retningen du løper: Rett frem. Tenk at alt du gjør skal gå rett frem: Armer, hode, blikk, hofter og bein.

Når du svinger armer eller hodet til sidene når du løper, vil du skape energi i en annen retning enn du løper. Dette er ikke riktig løpeteknikk og skaper en rekke følgefeil.

Lær riktig løpsteknikk på kurs: Vi holder teknikkurs for privatpersoner, i grupper og bedrifter. Her ser du instruktør Veronica Undseth undervise.

Klikk deg inn på denne siden for å se oppdatert kurskalender, priser og info om hvordan du kan knekke løpekoden på kurs med oss.

3. Riktig løpsteknikk er å ha en stolt holdning

Det er viktig å ha god holdning når du løper. Vi sier på kurs at du skal være stolt: Hold ryggen rett og unngå å krumme ryggen. 

Se også: Meld interesse for løpekurs og løpetrening i ulike byer.

4. Hoften frem når du løper

Dette punktet henger i grunn sammen med det å ha en stolt holdning: Skyt hoften opp og frem når du løper. Da reiser du hele overkroppen og gjør deg enda stoltere i løpesteget.

En veldig vanlig feil er å ha en sittende løpestilling. Dette kjennetegnes ved at du kan plassere en stol perfekt under personen som løper «sittende.» Vi ser ofte denne løpefeilen hos skiløpere.

Les artikkel og se video: Vanlige løpefeil

5. Løp avslappet der du kan

Vi har lagt på «der du kan» i tittelen fordi de færreste slapper av når pulsen slår på de hardeste løpeturene. Men det å løpe avslappet betyr at du ikke skal spenne unøvendige muskler som for eksempel skuldre eller hender.

Prøv å tenk på dette på neste løpetur: Du skal senke skuldrene og ikke klemme hendene sammen. En fin huskeregel er å late som du holder et potetgullflak i hendene når du løper: Du må passe på så det ikke sklir ut av hendene, men ikke klemme så hardt at det blir knust.

Se samleside: Du finner mange nyttige artikler på denne siden.

6. Korte steg og høy frekvens

Riktig løpsteknikk er ikke å lange ut når du løper. Det er snarere tvert i mot: Du ønsker å korte ned lengden på hvert steg og heller øke frekvensen. Optimalt ønsker du å ligge på mellom 170-180 steg per minutt. Vi sier ofte på kurs at det i starten skal føles unaturlig å løpe med så høy frekvens, men at du da løper mer effektivt.

Se også: E-boken «20 populære løpeøkter» inneholder flere av mine nøkkeløkter. Les mer her.

7. Unngå å lande på hælen

Frekvens og steglengde tar oss videre til hvor på foten du skal lande. Det er mange som lurer på om de skal lande på tærne, midt på foten eller hælene.

Svaret er at det ikke spiller så stor rolle hvor på foten du lander når du løper så lenge du ikke lander på hælen. Et generelt tips er å prøve og lande så midt på foten som mulig.

Land riktig på foten når du løper: Bildet er hentet fra nettkurset «Lær riktig løpeteknikk» som hjelper deg å lande riktig på foten når du løper. Du kan bestille kurset her.

8. Styrketrening for en bedre løpsteknikk

Å løpe med riktig løpsteknikk over tid krever at du er sterk nok i muskulaturen. Det krever styrke å holde en stolt og rett holdning i ryggen og du får fort en sittende løpestilling hvis du ikke klarer å holde deg oppreist.

Du må derfor trene kjernemuskulatur regelmessig, og minst én gang i uken. Du trenger ikke bruke mer enn 10-20 minutter på styrkeøvelser, men det er viktig at de gjøres.

Ved å kjøpet nettkurset får du med to komplette styrketreningsprogram for løpere. Disse inneholder øvelser som forbedrer løpesteget ditt.

Løp bedre mer en sterk kropp: Styrketrening for mage, rygg og bein bør være på treningsprogrammet til alle som løper. Bildet er hentet fra et av våre løpekurs på Voldsløkka i Oslo. Foto: Sylvain Cavatz.

9. Du må trene på riktig løpsteknikk over tid

Ingenting kommer av seg selv og du må trene for å bli god. Det samme gjelder med løpeteknikk.

Samtidig kan det være vanskelig å se selv hva man gjør feil, men dette er noe vi kan hjelpe deg med på et løpekurs. Her vil instruktøren rette på løpsteknikken din og samtidig gi deg arbeidsoppgaver for å gjøre den mer effektiv. 

I nettkurset anbefaler vi deg å sette opp kamera og filme når du løper. Etter å ha sett hele videokurset, skal du da være i stand til å analysere eget løpsteknikk og justere på bevegelser som ikke er effektive.

Oppsummering: Slik får du en bedre løpeteknikk:

  • Blikket rett frem.
  • Alle bevegelser i fartsretning.
  • Ha en stolt holdning i både rygg og hofte.
  • Slapp av i skuldre og hender.
  • Kort ned steglengden og unngå å lande på hælen.
  • Tren styrke for å være sterk nok til å holde teknikken oppe over tid.

Lykke til med løpetreningen og ikke nøl med å kontakte oss i sosiale medier dersom du har spørsmål som vi kan hjelpe deg med.

Du finner Løpekurs.no blant annet på Instagram, Facebook og TikTok.

Lær riktig løpteknikk

Vårt populære videokurs har hjulpet hundrevis av nordmenn å løpe bedre. I tillegg til videokurset, får du med treningsprogram, styrkevideoer og mye mer. 

Bestill nå

Nysgjerring på Løpekurs.no?

Du kan lære mer om oss på denne siden

Klikk her for å gå til forsiden av Løpekurs.no