Løping i Oslo: De beste stedene å løpe i hovedstaden

Usikker på hvor du skal løpe i Oslo? I denne oversikten har vi samlet våre favoritter.
Nå kan du melde deg på løpekurs i Oslo. Klikk her for å lese mer

Av Veronica Undseth, Tidligere friidrettsutøver og nå daglig leder av Løpekurs.no.

Jeg liker å si at Oslo er hovedstaden som har alt for deg som er sporty og glad i løping. Her kan velge mellom idylliske løpeturer langs sjøen eller stikke til skogs og finne en sti som lar deg oppdage de mest bortgjemte plasser i marka. Løping i Oslo er rett og slett en helt unik måte å utforske hovedstad på. Under har vi i Løpekurs.no laget en liste som gjør det enklere for deg å finne en løperute som passer.

Se også: Kom i form på fire uker: Gratis treningsprogram.

1.

Løping på Voldsløkka

Å løpe på Voldløkka idrettspark er en opplevelse i seg selv. Her vil du treffe på løpere i alle aldre og på alle mulige nivåer. På ettermiddagene kan du treffe på store løpegrupper som trener løping, og det meste kan det være over hundre personer som løper rundene på Voldsløkka.

Det er spesielt populært å løpe intervaller på Voldsløkka.

Se video: Fem tips for å komme i gang med løping (Videoen er spilt inn på Voldsløkka).

Beste løperute på Voldsløkka:
Du kan velge mellom runder på 1000 eller 1500 meter. Den korteste runden, som du finner på toppen av Voldsløkka, er mest populær da den er akkurat 1 kilometer. Underlaget på Voldsløkka er fin grus.

Voldsløkka er vårt faste sted for privattimer, løpekurs og løpetreninger i gruppe.

Se lokasjon på Google Maps.

Løping på Volsløkka: Her kan du løpe runder på perfekt grus. Bildet er hentet fra et av våre løpekurs som holdes fast på nettopp Voldsløkka.

2.

Løping på Sognsvann

Sognsvann er et fantastisk sted å løpe i Oslo. Rundt den store innsjøen er flere stier og løyper som passer utmerket til å løpe på. Sognsvann omgis av skog og grøntområder, så du kan nyte naturen mens du trener. På sommeren er det nydelig å ta seg en avkjølende dukkert etter økten.

Beste løperute:
Én runde rundt Sognsvann er 3,3 km på fin grus. Denne runden er perfekt til blant annet intervaller. Du kan velge om du vil løpe med- eller motsols. Begge deler er prestisjetunge Strava-segmenter.

Les mer om Strava og se vi i Løpekurs.no teste et segment i Oslo på denne siden.

Sognsvann er inngangen til fantastiske Nordmarka. Vi anbefaler at å legge en rolig langtur på de mange stiene du finner i området. Et god utgangspunkt er å løpe mot Ullevålseter og legge opp turen etter form og følelse. Nordmarka er godt skiltet, så det er enkelt å finne frem.

Se lokasjon på Google Maps.

3.

Løping langs Akerselva

Det gjør noe med sjelen å løpe langs Akerselva. Her er du midt i byen, men kan allikevel kjenne og føle på roen som den 8 kilometer lange elven gir deg. Du kan begynne i sentrum i Oslo og ende opp ved Maridalsvannet. Herfra kan du snu å løpe hjem eller videre innover i marka.

Beste løperute:
Akerselva har jevn stigning, så det spiller ingen rolle hvor du starter eller slutter. Vi anbefaler dog at du kommer deg helt opp til Maridalsvannet for å oppleve de fantastiske omgivelsene rundt vannet. Underlag: Du løper stort sett på asfalt frem til badedammen i Nydalen, derfra går det over på grus helt opp til Maridalsvannet.

Les mer om løping rundt Maridalsvannet lenger ned i artikkelen.

Bonustips: På vei opp Akerselva møter du på dette beistet av en trapp. Her kan løpe i trapper til syra tar deg. Du finner den mellom Nydalen og Frysja.

Se også: Trappetrening for løpere - Komplett program (Video og tekst).

4.

Løping i Frognerparken

Sentralt i Oslo, og kun et steinkast unna Majorstua, er Frognerparken et populært sted å løpe. Avhengig av hvilken side av byen du kommer inn fra, så er det mange steder å løpe inn i Frognerparken. Her kan du nyte både kunst, kultur og parklivet.

Beste løperute:
I Frognerparken finner du flere korte og lengre runder som passer utmerket til intervaller. Underlaget varierer mellom asfalt og grus. Ved Tørtberg barnehage kan du til og med løpe bakkeintervaller.

Vil du ha tips til en god motbakkeintervall som er perfekt i denne bakken? Da anbefaler vi å prøve denne Jakob Ingebrigtsen-inspirerte økten.

Se lokasjon på Google Maps.

Løping i Frognerpark: Videoen viser glimt av motbakkeintervaller i Frognerparken. Dette er fra en av våre løpetreninger. Du kan lese mer om disse og hvordan du kan bli med selv på denne siden. 

5.

Løping på Bygdøy

Løping på Bygdøy er et must på sommeren. Her kan du løpe langs kysten, i parkanleggene rundt Huk eller blant eksklusive villaer på Bygdøy. Etter en god løpeøkt er det fristende å ta en bad i sjøen.

Beste løperute:
Start ved Ferdbanen og følg skiltene mot Bygdøy og Huk. Her vil du finne kyststiene som tar deg rundt på et av Oslos beste uteområder. Du vil finne varierende underlag på Bygdøy.

Se lokasjon på Google Maps.

6.

Løping langs Frognerkilen

Har du lyst til å prøve deg på en rask løpetrasé i Oslo? Da er Frognerkilen stedet å dra. Med utsikt over Oslofjorden kan du langs denne havnepromenaden løpe rett frem på flatt underlag. Frognerkilen er en del av Oslo Maraton og Strava-segmentet Tour de Finance er en av Oslos mest prestisjetunge, der de raskeste løperne har en snittfart på 24 km/t (!) over 1,4 km. Det er fort, det.

Klikk for å melde deg inn i Løpekurs.no sin Strava-klubb.

Beste løperute:
Start ved Frognerkilen skatepark og løp langs Frognerstranda til du kommer til kaja for Kielferga. Ikke den lengste løpeturen, men de drøyt 1400 meterne er en fin strekke for intervaller på asfalt. Du kan gjerne kombinere en løpetur på Bygdøy.

Se lokasjon på Google Maps.

Tempoetappe: På Frognerkilen er det flatt, asfart og høy fart som gjelder. Denne strekningen er en del av Oslo Maraton. Vi i Løpekurs.no tilbyr bedriftskurs for Skøyen- og Lysaker-baserte bedrifter i dette området. Les mer om dette tilbudet her.

7.

Løping på St. Hanshaugen

St. Hanshaugen er park midt i Oslo som passer seg ypperlig til kuperte løpeturer. Her funner du flere bakker, noe som gjør St Hanshaugen til å passende sted å løpe varierende bakkeintrevaller.

Vil du lære flere intervaller? Sjekk ut vår populære e-bok «20 populære løpeøkter».

Beste løperute:
Gutta på Haugen er et fint startsted når du skal løpe på St Hanshaugen. Løp rundt parken eller finn deg en av de mange stiene. Underlaget er en blanding av asfalt og grus.

Se lokasjon på Google Maps.

8.

Løping på Nordre Gravlund

Å løpe rundt en kirkegård kan vel umulig være noe folk driver med? Joda, Nordre Gravlund på Sagene har blitt et populært treningssted for løpere i Oslo. Proffene kaller en økt her for «NG». Runden 1,5 kilometer og egner seg derfor godt til intervaller. Et tips kan være å løpe 4-6 runder i intervallfart med 1,5-2 minutter pause mellom hver runde.

Er du ute etter å finne et fint å løpe på vinteren i Oslo? Nordre Gravlund saltes på vinteren så du finner ofte bar asfalt på denne runden. Anbefales.

Beste løperute:
Vi liker å starte å stoppe på sydspissen av Nordre Gravlund. Det er du altså i krysset ved Ring 2. Derfra er det bare å gi jernet rundt på fortauet som går på utsiden av gravplassen. Du løper altså ikke inne på selve kirkegården. Løp med klokka. Underlaget er asfalt hele veien.

Se lokasjon på Google maps.

Bra året rundt: Nordre Gravlund på sagene er populær til løping hele året. Skjermbildet er hentet fra Strava. 

9.

Løpetur til Grefsenkollen

Over Oslo ruger det mektige utkikkspunktet Grefsenkollen. Å løpe hit er tungt, men absolutt verdt det når du får se utsikten.

Beste løperute:
Velg mellom å løpe asfalt eller skogsstien opp til Grefsenkollen. Begge deler vil få opp pulsen. Vi foretrekker å løpe fra Skeidbanen og opp langs veien, eller starte ved Bjerke travbane og løpe gjennom skogen.

Se lokasjon på Google Maps.

10.

Løping rundt Maridalsvannet

Å løpe rundt Maridalsvannet er den perfekte søndagstur. Løp i rolig tempo og bare nyt naturen, stillheten og det landlige landskapet som Maridalen har å by på.

Beste løperute:
Start på parkeringsplassen ved Kjelsås-Oset like ovenfor Teknisk Museum. Herfra følger du stien på oversiden av vannet. Etter et parti på grus, kommer du ut på asfalt i Greveveien. Følg denne veien til Maridalen kirke før du løper inn igjen på stien som går foran kirketrappa. Herfra kommer du til Brekkekrysset før du vender ned mot Frysja, Akerselva og til startstedet ditt. Runden rundt Maridalsvannet er ca 12 kilometer i lett-kupert terreng.

Se lokasjon på Google Maps.

@lopekurs.no Steder å løpe i Oslo! Ingenting slår en tur rundt Maridalsvannet🤩 Bli med å se hvor du kan løpe eller gå tur🏃🏼‍♀️ #løpekursno #jogging #oslotips #meravoslo ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Bli med rundt Maridalsvannet: Innslaget over er laget på vår TikTok-konto: @lopekurs.no. Følg oss gjerne både på TikTok og Instagram for å få løpetips rett på mobilen. 

11.

Løpetur til Grefsenkollen

Over Oslo ruger det mektige utkikkspunktet Grefsenkollen. Å løpe hit er tungt, men absolutt verdt det når du får se utsikten.

Beste løperute:
Velg mellom å løpe asfalt eller skogsstien opp til Grefsenkollen. Begge deler vil få opp pulsen. Vi foretrekker å løpe fra Skeidbanen og opp langs veien, eller starte ved Bjerke travbane og løpe gjennom skogen.

Se lokasjon på Google Maps.

12.

Løping på Bislett

Vi kommer ikke utenom Bislett stadion på listen over steder å løpe i Oslo. Det er faktisk ikke alle som vet at den mektigte friidrettsstadion er åpen for alle. Og helt gratis å bruke! Løping på bane på er supergøy uansett om du er nybegynner, mosjonist eller proff løper.

Beste løperute:
Baneløping er enkelt og greit: Dersom du holder deg i bane én, så er en runde rundt på 400 meter.  Prøv deg gjerne på en intervall. Du finner noen forslag til intervaller blant våre artikler.

Les også: Løp helt gratis inne på Bislett stadion året rundt.

Se lokasjon på Google Maps.

Lær deg reglene på en løpebane: Løpebanen er for alle, men du må forholde deg til noen enkle, men viktige regler. Sjekk de ut i Youtube-serien vår: Løping på bane. 

Sjekk også ut vår e-bok: «Intervaller på bane. 10 baneøkter som alle kan klare.»


Løping i Oslo: Øvrige steder:

Vi har listet opp og beskrevet noen av våre favoritter når det kommer til løperuter og løpesteder i Oslo, men det finnes mange flere. Her er noe flere steder som fortjener å bli nevnt:

  • Nordmarka
  • Østensjøvannet
  • Nøklevann
  • Ekeberg
  • Lillomarka
  • Løpebanen på NIH
  • Bogstadvannet
  • Sørkedalen ved Åvik parkering

Har du lyst på en ekstra utfordring? Sjekk hvordan du kan ta toget til Nordmarka og løpe hjem.

Lykke til med løpetreningen og ikke nøl med å kontakte oss i sosiale medier dersom du har spørsmål som vi kan hjelpe deg med.

Du finner Løpekurs.no blant annet på Instagram, Facebook og TikTok.

Bli med på løpekurs eller løpetrening i Oslo:

Sikre plass på et våre kurs

Lær riktig løpteknikk

Vårt populære videokurs har hjulpet hundrevis av nordmenn å løpe bedre. I tillegg til videokurset, får du med treningsprogram, styrkevideoer og mye mer. 

Bestill nå

Nysgjerring på Løpekurs.no?

Du kan lære mer om oss på denne siden

Klikk her for å gå til forsiden av Løpekurs.no